Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata

Chad Robertson

Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata

Tłumaczenie: Anna Hikiert-Bereza

W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca!
Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie.
Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona. Szkolił się on pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo zupełnie sam.
Powstał chleb na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku i niewiarygodnie chrupiącej skórce, odsłaniającej delikatny, perłowy miękisz. Chleb pachnący wszystkimi aromatami mąki. Właściciel Tartine poświęcił dwie dekady życia na opracowanie receptury, ale ty możesz zrobić taki chleb w 24 godziny. W domu, własnymi rękami.

• Wszystko o technikach fermentacji i podstawowym chlebie Tartine.
• Od bochenka Tartine i bagietek, przez pizzę, po brioszki, croissanty i angielskie muffiny.
• Oryginalne pomysły na posiłki z czerstwego chleba.

„Najpiękniejsza książka o chlebie”
/The New York Times/

„To nie jest zwykła książka kulinarna o pieczeniu chleba! Każde zdanie, każda linijka tekstu są bardzo ważne, aby zrozumieć, jak to z chlebem jest. I żeby po dotarciu do ostatniej kropki osiągnąć sukces!”
/Kuchennymi Drzwiami/

„Tartine Bread to nie jest typowa książka kucharska. To wykład, know how wypiekania chleba oraz zapis filozofii człowieka, który poświęcił temu swoje życie”.
/Monika Walecka, właścicielka piekarni Cała w Mące/

Oprawa twarda

Format: 205x250

Liczba stron: 304

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-240-7357-3

Tłumaczenie: Anna Hikiert-Bereza

Recenzje

Dodaj własną recenzję
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.