Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

Marc Grossman

Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania

Tłumaczenie: Eliza Kasprzak-Kozikowska

100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.

Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.

Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.

Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.

Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.

W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.

Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.

Oprawa twarda

Format: 165x234

Liczba stron: 224

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-240-8510-1

Tłumaczenie: Eliza Kasprzak-Kozikowska

Recenzje

Dodaj własną recenzję
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.