wydawnictwo znak - Dobrze nam się wydaje

Aleksandra Zaprutko-Janicka

Dwudziestolecie od kuchni

Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak

Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.
Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie

Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.
Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.
"Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Oprawa twarda

Format: 135x210

Liczba stron: 288

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania: 2017-10-09

ISBN: 978-83-240-4234-0

Przeczytaj także

Wielkie święto czytelników i pisarzy
Już w przyszłym tygodniu rozpoczynają się 21. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie. Od 26 do 29 października w EXPO Kraków będziecie się mogli spotkać z ulubionymi pisarzami i kupić książkowe nowości.
>>> czytaj więcej
tu patroni

Recenzje

Dodaj własną recenzję
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.