Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

17.07.2017

Zakręcona kuchnia!

Przygoda Joela MacCharles'a i Dany Harrison z „zakręconą" kuchnią i konserwacją żywności zaczęła się od przypadkowej lekcji robienia dżemu. Niemal dekadę później blog WellPreserved stał się wyjątkowym źródłem informacji i przepisów zarówno dla początkujących, jak i dla ekspertów. Dziś do rąk czytelników trafia długo wyczekiwana pierwsza książka kucharska Joela i Dany, w której opisują siedem różnych technik konserwacji żywności - pasteryzowanie, kiszenie, suszenie, fermentację, chłodzenie, solenie i wędzenie oraz infuzowanie). Udowadniają, że konserwowanie nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w gorącej kuchni na bezustannym mieszaniu, co zostaje zwieńczone trywialnym słoikiem dżemu czy galaretki.

„Konserwowanie może być łatwe, szybkie i tanie - piszą w swojej książce. - Wcale nie wymaga dużej ilości wyposażeniu kuchennego, a co więcej - mogą się go podjąć nawet osoby o niewielkich umiejętnościach kulinarnych. Przetwory bowiem to także półprodukty, z których w kilka minut da się przyrządzić pełnowartościowy posiłek".
Jabłka, gruszki, brzoskwinie, rabarbar, szparagi, papryka, grzyby, pomidory, mięsa ryby - „Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej kuchni - nauczy cię wszystkiego, co musisz wiedzieć, aby wykorzystać swoją kuchnię w stu procentach. W rozdziale poświęconym danemu składnikowi znajdziesz wiele przepisów na jego konserwację z wykorzystaniem różnych technik.

W charakterystycznym, przystępnym i zabawny stylu Joel i Dana prezentują techniki konserwacji żywności dostosowane do różnych poziomów umiejętności kucharskich; tłumaczą, jak z jednego przetworu uzyskać dwa metodą „batch"; proponują wiele sposobów konserwacji zajmującej 10 minut lub mniej, a ponadto serwują przepisy na główne posiłki, na widok których cieknie ślinka i do których przygotowania wykorzystasz przetwory ze swojej spiżarni.

Zakręcone anegdoty, kreatywne, niesamowite przepisy oraz piękne fotografie i ilustracje zawarte w książce pomogą w tym, by „zakręcona" kuchnia stała się częścią twojego życia.

Paszteciki z wiśniami i bourbonem

PORCJE: 4 (2 PASZTECIKI NA OSOBĘ)
PRZYGOTOWANIE: 45 MINUT
CZAS: 6 GODZIN

CIASTO:
1 filiżanka zamrożonego masła
2 filiżanki mąki, plus dodatkowa mąka w zależności od potrzeb
1 łyżeczka cukru
1 łyżka grubej soli
1/4 filiżanki lodowatej wody
2 jajka, roztrzepane
Cukier puder (opcjonalnie)

NADZIENIE:
1/3 filiżanki marynowanych czereśni (s. 173)
1/3 filiżanki koziego sera
1 łyżka miodu
1 łyżka bourbona
1/8 łyżeczki suszonego tymianku, drobno posiekanego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sol

SPRZĘT
Tarka do sera z pojemnikiem
2 blachy do pieczenia
Papier do pieczenia lub 2 silikonowe maty
Pędzel cukierniczy
Gęste sito
1. Zetrzyj zamrożone masło na tarce i włóż je z powrotem do
zamrażarki.

PRZYGOTUJ NADZIENIE:
2. W misce wymieszaj wiśnie, kozi ser, miód, bourbon, tymianek,
pieprz i szczyptę soli. Odstaw miskę na bok.

PRZYGOTUJ CIASTO:
3. W innej misce wymieszaj mąkę, cukier i sol. Dodaj masło i wymieszaj łyżką, aż utworzą się duże grudy. Dodawaj lodowatą wodę po 1 łyżce i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Podziel ciasto na pół, zawiń każdą połówkę w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj obie połówki ciasta na kwadrat o boku około 30 cm. Potnij każdy kwadrat na osiem kawałków i obtocz je lekko w mące.
5. Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Ułóż cztery kawałki ciasta na każdej blasze. Nałóż 1. łyżki nadzienia na każdy kawałek i przykryj drugim prostokątem ciasta. Sklej boki widelcem i delikatnie
rozprowadź palcami nadzienie wewnątrz pasztecików.
6. Zrób trzy małe nacięcia na górze pasztecików i posmaruj je jajkiem.
7. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Podziel piekarnik tacami na trzy piętra.
8. Na każdej tacy ustaw blachę z pasztecikami i piecz przez 15 minut. Zamień tace miejscami i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.
9. Wyjmij blachy z piekarnika i przełóż paszteciki na druciane podstawki do ostygnięcia. Jeśli chcesz, możesz przed podaniem obsypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem.

ZE SPIŻARNI: Zastąp bourbon brandy infuzowaną wiśniami albo kirschem morelowym lub dodaj 2 łyżeczki proszku z suszonych wiśni do miodu podczas mieszania.

Masz przed sobą biblię każdego szanującego się miłośnika gotowania. Powstała dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania). To kompendium wiedzy o konserwowaniu w stylu batch, czyli partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie. Dzięki tej książce już nigdy nie sięgniesz po sklepowe przetwory – bo i po co, jeśli wykorzystując 25 sezonowych warzyw i owoców i 7 metod konserwacji, możesz wyczarować zakręcone i zdrowe potrawy dla siebie i swoich bliskich?

Poznaj zasady gry obowiązujące w kuchni batch:
1. Korzystaj z naturalnych składników.
2. Do przetworów wybieraj sezonowe warzywa i owoce (można się nimi przy okazji objeść).
3. Powiedz „nie” marnowaniu żywności.
4. Zastosuj odpowiednią metodę konserwacji.
5. Szukaj inspiracji w tradycyjnych kuchniach całego świata.
6. Nie bój się eksperymentować.
7. Zakręcaj słoiki w towarzystwie.

Zakasz rękawy i do roboty.
Just batch it!