Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

11.01.2016

Przejmij kontrolę nad tym, co jesz! Bez diety!

Czy wiesz, że siadając do posiłku w większym gronie, zjadasz więcej, a kiedy częstujesz się potrawami w określonej kolejności - mniej? Zdajesz sobie sprawę, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości? Czy wiesz, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę - i odwrotnie?

W Znaku Literanova ukazała się właśnie bestsellerowa książka Leanne Cooper „Jedz inaczej". Autorka pokazuje w niej, jak skutecznie przejąć kontrolę nad swoimi nawykami żywieniowymi, aby na całe życie zmienić swój sposób odżywiania.

Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co jemy. Np. udowadnia, że jemy mniej, gdy: nie pijemy alkoholu do obiadu, na przyjęciu zaczniemy jeść ostatni, wybierzemy mniejszy talerz, zjadamy potrawy w określonej kolejności i jemy w mniejszym gronie. Wiedzieliście o tym?

„Jedz inaczej" to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też wiele sztuczek stosowanych przez speców od marketingu i restauratorów i nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas. Autorka zawarła tuta także strategie, dzięki którym można ograniczyć bezmyślne jedzenie i przyswoić sobie zdrowe nawyki.
„Jedz inaczej" składa się z dziewięciu rozdziałów, zawierających wskazówki, jak trzymać się planu, by zdrowo się odżywiać. Nie będą więcej potrzebne diety, nie będzie miejsca na jedzenie pod wpływem emocji, za to dobre, świeże jedzenie okaże się kluczem do zdrowia i odpowiedniego żywienia.
Książka skupia się bardziej na psychologii jedzenia niż samym żywieniu. To rozwijająca się opowieść, w której nasz romans z tłuszczem i solą, nasza walka z wrodzonymi pragnieniami i uwodzicielską mocą marketingu w końcu pozwalają na triumf zdrowego rozsądku nad złymi nawykami. Taka właśnie jest psychologia jedzenia.
Leanne Cooper to absolwentka psychologii i licencjonowana dietetyczka, wykładowczyni i konsultantka do spraw żywienia. Jest założycielką i przewodniczącą światowej organizacji Cadence Health, która skupia się na poprawie zdrowia populacji poprzez oferowanie szkoleń, pomocy, książek i innych informacji.

fot. the Agricultural Research Service

Leanne Cooper

Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?

Tłumaczenie: Aleksandra Kamińska

Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co jemy.

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?
Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i odwrotnie?

Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.