Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny

Smakowita regionalność

Magda Gessler szturmem wdarła się do ekstraligi polskich celebrytów. Jej zdolności kulinarne stały się inspiracją dla setek Polaków, którzy za jej namową i po obejrzeniu jej programów, zmieniają sposób odżywania, odświeżają swoje domowe posiłki, z wielką dbałością dobierają składniki i skrupulatnie rozliczają się z pięknego podania przygotowanych dań.

Moda na kuchenne rewolucje sięgnęła daleko poza mury odwiedzanych przez Gessler restauracji, wpływając na to, co i jak jadają Polacy.


Do jednych z jej największych zasług należy przybliżanie rodakom potraw regionalnych, które często niesłusznie zostają skazane na zapomnienie i trwałe wyrzucenia z karty dań.
Gessler staje się ambasadorką polskiej tradycji i kultury jedzenia, która charakteryzuje się ogromnym bogactwem. Wiele potraw traktujemy jako niemodne, niegodne podawania podczas uroczystości, bo mało reprezentatywne czy orientalne. A przecież o sile smaku wcale nie stanowi zagraniczne pochodzenie, lecz właśnie odpowiednie przyrządzenie i związek z wieloletnią tradycją podawania.
Autorka pokazuje, jak bardzo się mylimy, przywracając świetność daniom regionalnym, a przez wielu z nas nigdy niepoznanym.

 

„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny", to tak naprawdę pozycja obowiązkowa nie tylko dla osób uwielbiających spędzać czas w kuchni, lecz także dla tych, którzy żywo interesują się polskimi tradycjami. Na kartach tej apetycznej publikacji, znajdziemy przepisy na potrawy kuchni kresowej, kujawskiej, małopolskiej, mazowieckiej, podlaskiej, pomorsko-kaszubskiej, warmińsko-mazurskiej, śląskiej i wielkopolskiej. To prawdziwy kocioł rozmaitości, z którego unoszą się nieprawdopodobne aromaty.
Inspirując się tą książką, będziemy mogli przygotować tradycyjne kaczkę z sosem miodowo-pomarańczowym, sałatkę żmudzką, kwasówkę, pstrąga pieczonego w cieście solnym, kaszankę po madziarsku, perliczkę pieczoną w półtoraku, kurczaka po polsku, kindziukowe ruloniki, kurki na okrasie z gęsiny, kaszubskie fondue, jajecznicę z węgorzem, sałatkę z pieczoną dynią, pijaną golonkę, schab w piwnej galaretce i wiele, wiele innych smakowitości.
Już same ilustracje proszą się o spałaszowanie, kusząc wybornym wyglądem i zapachem do wyobrażenia.

 

Publikacja ta jednak, to nie tylko przepisy i dołączone do nich fotografie. To przede wszystkim ukłon w stronę kultury jedzenia i opis każdej z wymienionych typów kuchni. Gessler kusi się także o wyliczenie i przedstawienie konkretnych składników, wskazując, co stanowi o ich wyjątkowości i niepowtarzalnym smaku. Przepisy są autorskie, acz każdy jest inspirowany lokalnymi tradycjami.

 

Obok tej książki nie można przejść obojętnie - to prawdziwa feeria barw i doznań smakowych. Niepowtarzalna kulinarna wyprawa, w myśl zasady „cudze chwalicie, swego nie znacie", pozwoli wam na nowo zachwycić się regionalnymi daniami, które możecie dowolnie rekonstruować, tworząc nowe tekstury jedzenia.

Smacznego!


Recenzent: Anna Szczurek

Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków!

Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bundz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk.

Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania.

“Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych.

Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków!
Przed Tobą najsmakowitsza z podróży!


Szukasz pomysłu na prezent? Zobacz nasze nasze kulinarne gadżety:

Zobacz jak je otrzymać