Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?

O tym, jak jeść mądrzej i lepiej

Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego niektóre rzeczy nam smakują, a innych po prostu nie lubimy spożywać, choć dla drugiej osoby produkty te stanowią "niebo w gębie":)? Albo czy przyszło wam do głowy pytanie o to, dlaczego inni jedzą tyle samo, a nawet więcej niż ja, a przy tym mogą chwalić się niezmiennie smukłą sylwetką? Wreszcie, czy ciekawi was to, co decyduje o tym, iż ze sklepowej półki wybieracie konkretnie ten produkt, a nie inny, leżący tuż obok...? Na te wszystkie pytanie znajdziecie odpowiedzi w niezwykłej książce pt. "Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy" autorstwa Leanne Cooper, która ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Znak. Co więcej, pozycja ta zdradzi czytelnikom sekret, na zdrowe i smaczne odżywanie, przy jednoczesnym zachowaniu zgrabnej sylwetki. Prawda, że brzmi kusząco...:)?

Książka jest znakomitym poradnikiem odnoszącym się do odżywania człowieka, w którym znajdziemy szereg porad, wskazówek, ćwiczeń, które uczynią nasze żywienie smaczne, rozsądne, przyjemne i przede wszystkim zdrowe. Książka została podzielona na kilka części, w których zawarto informacje o zdrowym odżywianiu, powszechnie obowiązujących modelach żywieniowych, wpływie czynników zewnętrznych i wewnętrznych na nasze wybory żywieniowe, wpływie edukacji i uczenia się na nasze upodobania smakowe, powodach i możliwościach skutecznych zmian żywieniowych, wpływie emocji i naszej osobowości na konkretne nawyki i wybory żywieniowe, marketingu branży spożywczej z całym system oznaczeń na opakowaniach łącznie oraz praktycznych wskazówek pomagających dokonać zmian we własnym życiu. Na końcu znajdziemy zaś niezwykle interesujący kwestionariusz, który pozwoli nam lepiej poznać siebie samych, określić błędy, jakie popełniamy podczas odżywiania. Całość zaś jest opatrzona niezwykle barwnymi i czytelnymi wykresami i tabelami, czyniącymi tę lekturę jeszcze bardziej pasjonującą.

"Jedz inaczej" to pozycja, która podejmuje kwestię odżywiania w zupełnie inny sposób, niż ma to miejsce w szeregu innych poradników. Otóż nie jest to pozycja skupiająca się na tabelach kalorycznych, przepisach na kolejne super diety, lekarskich metodach walki z otyłością czy też sposobach produkcji zdrowej żywności. Znajdziemy tu natomiast psychologię jedzenia, czyli udokumentowane i sprawdzone dowody na to, co kieruje naszymi wyborami żywieniowymi. Po lekturze tej książki zrozumiemy, dlaczego jemy tak, a nie inaczej, i zrozumiemy także powody i przyczyny, z powodu których jesteśmy otyli, szczupli lub też mamy problemy z apetytem. To pozycja, która w bardzo prosty, logiczny i przekonujący sposób mówi o tym, iż tak naprawdę wszystko zależy od nas, i tylko od nas...

Każdy z poszczególnych rozdziałów rozpoczyna się od postawienia głównego pytania, odnoszącego się np. do wpływu poszczególnych składników pożywienia na nasz nastrój, następnie rozwinięcia tematu poprzez ukazanie konkretnych przykładów, teorii, dowodów, zaś całość wieńczy zestaw zadań i ćwiczeń, które czytelnik powinien wykonać, jeśli chce poznać odpowiedź na dręczące go pytania o własne odżywianie. Taki układ bardzo przypadł mi do gustu, zwłaszcza za sprawą swojej racjonalności, delikatności i przejrzystości. Wszystko to jest podane w prosty, nienachalny, lekki sposób, który czyni tę lekturę miłą, ciekawą i w pełni przemawiającą do czytelnika. I tak jak w przypadku większości poradników mam zawsze pewne obiekcje, tak w przypadku tej książki po prostu wierzę we wszystko to, co w niej odnalazłam. Nie jest to bardzo trudna wiara, gdyż każdy z zawartych tu argumentów, jest po prostu merytoryczny, rozsądny i trafiający do odbiorcy.

Największą wartością tej pozycji, jest bez wątpienia wiedza, jaką z sobą niesie. Powiedzieć, iż nauczyłam się z lektury wiele, to zdecydowanie zbyt mało, gdyż liczba faktów i rozsądnych wskazówek wyniesiona z tej książki, jest po prostu ogromna. Wystarczy wspomnieć chociażby o takich perełkach, jak wzmożonym głodzie u osób, które właśnie zakończyły dietę i planują stopniowy powrót do normalnego odżywiania, wpływie długości trwania posiłku na nasz apetyt, który rośnie wraz z tym czasem, o zależności ilości spożywanego pokarmu od stopnia trudności w jego zdobycia - im trudniej, tym mniej go jemy, czy też chociażby o tym, iż tak naprawdę etykiety na opakowaniach produktów żywnościowych nie mają dla nas większego znaczenia (poza terminem przydatności), gdyż i tak nie wiele z nich rozumiemy... To wiedza na pozór prosta, łatwa i powszechna, a jednak nie zawsze na znana, bynajmniej w moim przypadku tak było...

Na osobną uwagę zasługuje rozdział poświęcony szerokiemu zagadnieniu marketingu jedzenia, w którym jest mowa o metodach i sposobach przekonywania przez koncerny żywieniowe klientów do sięgnięcia po ich produkty. Co ciekawe, jak się okazuje najbardziej zależy im na sprzedaży produktów najbardziej przetworzonych chemicznie, a tym samym najmniej zdrowych dla naszego organizmu. Słodycze, produkty słone, dodatki w postaci licznych ulepszaczy - wszystko to stanowi najbardziej chodliwy i drogi produkt, jaki starają się nam sprzedać wielcy producenci żywności. Sumy pieniędzy, jakie na to wydają, po prostu porażają... I znów dzięki tej lekturze zyskujemy wiedzę o tym, jak się bronić przed nachalnymi kampaniami medialnymi, i nie poddać ogłupiającej fali chemicznego jedzenia...

Książka Leanne Cooper pozwala uwierzyć w siebie. To bardzo wiele, gdyż zazwyczaj to właśnie osoby, który borykają się z problemami utrzymania odpowiedniej wagi, mają z tym największe kłopoty. Tak dużej dawki pozytywnej energii, jaką odnalazłam w tej lekturze, nie doświadczyłam już od bardzo dawna. Dzięki tej pozycji wiem, że tak naprawdę wszystko zależy ode mnie, od mych wyborów, chęci, samozaparcia w dążeniu do tego, by odżywiać się lepiej i zdrowiej, co wcale nie znaczy - mniej przyjemnie. Otóż autorka udowadnia na licznych przykładach, że głodówki, wyrzeczenia, surowe zasady itd..., nie przynoszą żadnego dobrego i skutecznego efektu, zaś jedyną drogą ku lepszemu odżywianiu się, jest rozsądek, mądrość i zrozumienie własnego organizmu. Każdy z nas jest bowiem inny, i tak naprawdę tylko on sam wie, co jest i co powinno być dla niego najlepsze, by dzięki temu czuł się po prosu dobrze.

"Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy" to książka, którą mogę polecić każdemu bez wyjątku, gdyż każdy z nas musi przecież jeść:). I dobrze by było, by robił to w sposób dobry, odpowiedzialny, rozsądny i zdrowy. A z pewnością ta pozycja mu w tym bardzo pomoże:). Polecam, i życzę sukcesów w zmianach żywieniowych w swoim życiu:)!


Recenzent: Urszula Janiszyn

Leanne Cooper

Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?

Tłumaczenie: Aleksandra Kamińska

Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co jemy.

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?
Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i odwrotnie?

Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.